pondělí 26. ledna 2009

Škola a kampus

Tak jsem se zase dostal k blogování, vždy mi to chvilinku dá se přesvědčit a navodit si tu správnou náladu. Dneska vám řeknu něco o škole, o kampuse a o tom kde bydlím a kam chodím jist.

Škola se jmenuje Nanyang Technological University, zkráceně NTU. Je to, jak název napovídá, technologická universita. Je známá díky dobrému výzkumu a business school. Studuje tu něco přes 20 000 studentů z celého světa, podle mě hlavně z Asie. Takže tu člověk lehce narazí na Íránce, Indy, Číňany, Rusy atd. Ty tady jsou většinou na plná studia, né jako já na výměně.

Já jsem si zapsal 2 předměty z magisterského studia a dva z bakalářského studia. Vypadají celkem fajn, ještě uvidíme :-). Škola trvá jen 13 týdnů, plus asi 3 týdny zkouškového a týden prázdnin. Předměty z magisterského studia jsou jednou týdně, výuka trvá tak okolo 3 hodin. Je to celkem mazec to vydržet. Předměty z bakalářského studia mají přednášky a cvičení, docela to přípomíná náš systém, jen s tím rozdílem, že cvičení mohou být rozdělena do více hodin.

Kampus je obrovský. Jezdí tu 3 autobusové spoje, které přepravují studentíky z kolejí do hodin a zpět. Ty jsou naštěstí zadarmo. Pak tu ještě jezdí normální MHD, to už se platí. Takže když jdu do školy, tak akorat výlezu z koleje, počkám na bus (někdy i 10 min), přejedu celý kampus a jdu na hodinu.

Jídlo si kupuji v místních kantýnách. Je jich tu určitě přes deset. V každé kantýně je pár nezávislých restauraček, u kterých si jídlo objednáte zaplatíte a pak si ho ve společných prostorách sníte. Připomíná to restaurační koutky v českých nákupních centrech. Jen tu není tolik košíků. Nabídka jídel je opravdu široká, od západních pokrmů až po východní lahůdky podivného vzhledu a chuti. Cena se pohybuje okolo 40 Kč +-. Masové pokrmy jsou vždy dražší. A maso v nich jsou spíš kosti a kůže, takže pomalinku přecházím na ryby a vegetariánské jídlo. Jak já bych si dal řízeček s bramborovým salátem a pivem.....

Nakoupit si člověk může v místním supermarketu nebo ve městě, což je asi 20 minut autobusem. Samo stravování nevyjde o moc levněji než kantýny, plus nemám žádné nádobí na přípravu jídla, takže jsem odkázaný převážně na kantýny. Taky tu máme McDonald a Subway. McD je fakt levný i v porovnání s českými cenami. Zmrzlina za 7 korun, double cheeseburger za 30. Nesmím tam moc chodit :-).

Příležitostí ke sportovnímu vyžití na kampusu je tu dost. Posilovny, bazény, hřiště... Je to fakt slušný a snažím se to využívat. Díky pěknému počasí mě hlavně přitahuje ten bazén. Jsou tam i lehátka, na kterých se pěkně opaluje.

A už zbývají jen knihovny. Těch je tu taky dost. Jsou v nich počítače a klimatizace, takže tam občas zajdu a učím se tam.

Tak to byla malá procházka po kampuse. Doufám, že vás moc nebolí nohy.... :-)

1 komentář:

  1. Ten autobus vám závidím! Tady se chodí pěšky nebo jezdí na kole (KSU, Kansas, USA).
    Honza

    OdpovědětVymazat